Som avslutning för JOH09 och MPH09 på fredagen så pratade vi först om generella frågor när det gäller användning av sociala medier.
• Vilka fördelar kan finnas med att helt avstå från sociala medier? (Tänk på både privatpersoner och företag)
• Är sociala medier beroendeframkallande? (Vad utmärker ett beroende? Hur vet man om man är beroende av sociala medier eller inte?)
• Fundera över information som ni själva lämnat ut om er. Vad är det mest känsliga ni lämnat ut och hur skulle det kunna användas emot er i framtiden? Hur säkert är det att använda sociala medier?
• Är det rätt av journalister att använda statusuppdateringar från Facebook som grund för sin nyhetsinsamling?
• Vad tror ni om de sociala mediernas framtid? (Vad kommer efter Facebook? Hur kan utvecklingen fortsätta?)
Det blev många intressanta diskussioner kring detta och framförallt så fick eleverna en tankeställare när det gäller begreppet beroende. Alla de känslor som sociala medierna väcker - bekräftelse, glädje, rus, oro, ångest, ensamhet, gemenskap, stress, längtan osv. - kände eleverna igen från definitionen av andra beroenden. En tomhet fylls med mening men sedan krävs mer och mer för att bli nöjd.
De etiska frågorna är alltid intressanta och det som var extra svårt att reda ut, var var gränserna för privat och offentligt går. Vilka olika roller kan man ha på Facebook om man exempelvis är politiker?
I diskussionen om framtiden så var nästan samtliga elever överens om att framförallt unga kommer att lämna Facebook för något annat inom några år -det krävs hela tiden förnyelse.
Nu är temaveckan över och på måndag kommer det ske en del utvärderingar. Många elever har upplevt att temat inte känns så tydligt i de individuella ämnena och att helhetssynen varit svår att greppa. Man har också saknat en helt schemabrytande vecka där man fått tillfälle att socialisera med elever från andra program och årskurser.
Andra elever har dock fått en mer övergripande bild av hur sociala medier blivit en naturlig del av samhället och att språk, historia, media, musik, film, foto, nyheter, spel och allt annat, skickas kors och tvärs mellan människor genom dessa nätverk.
I mediekunskap har vi pratat mycket om att försöka få ett "utifrånperspektiv" där man kan reflektera över sin roll som mediekonsument och spridare i sociala nätverk Speciellt MPH09 har varit riktigt peppade när det gäller att se det hela kritiskt och utifrån och trots fredageftermiddag så lyckades många plocka fram de sista krafterna och bidra till ett gott samtal. Nu är det helg!
/Magnus
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar