onsdag 3 februari 2010

Elevbloggning: Om att publicera bilder på kompisar på Facebook

***Lagtext kan vara svår att tolka och det är också viktigt att källorna är trovärdiga. Här är ett bra ställe att börja på för om man vill vara mer säker på att få helt korrekt information.***


Straffbar bildpublicering på Facebook?

Enligt en artikel på Fotosidan.se får man fotografera vem man vill, hur nära man vill och när man vill. Det finns dock vissa undantag där man inte får fotografera, till exempel militära och civila anläggningar, vid dessa byggnader är det dock tydligt skyltat att fotografering är förbjudet.

Men hur man får använda bilderna är dock en annan femma. Upphovsrätten är indelad i två delar, en ekonomisk och en ideell. Den ekonomiska handlar om att den som har skapat ”ett verk” får själv bestämma om verket ska offentliggöras för allmänheten eller inte och även om bilden får kopieras av andra. Man har själv kontroll över var en bild ska visas och hur ofta. Den ideella innebär att man har rätt att stå som skapare av ett verk och ingen annan kan ta äran av den. Man kan kräva att få sitt namn utsatt när bilden publiceras och man kan också hindra att bilden ändras eller användas på ett sätt som, enligt dig, är kränkande

Många tror att man måste ha tillstånd från den person som man fotograferar för att få lov att publicera bilden. Detta stämmer inte riktigt, eftersom man med stöd av tryckfrihetsförordning och yttrandefrihet har rätt att publicera i princip vilket material som helst. Man är dock givetvis ansvarig för konsekvenserna. Om bilden är tagen på en offentlig plats (ett torg eller en gata t.ex) är det mycket svårt att överklaga en bildpublicering om inte bilden är uppenbart kränkande. Även på privata platser är det tillåtet att fotografera men man kan bli ivägkörd om folk upplever det obehagligt eller det skulle vara förbjudet av annan anledning.

Det handlar mycket om etik och moral. Man lägger knappast ut en bild på sin bästa kompis där den är halvnaken eller stupfull, även om personen kanske inte tycker att det är så farligt. Man får se det utifrån sitt eget perspektiv, skulle man verkligen vilja ha en opassande bild på sig själv liggande ute på internet? Nej, och därför får man tänka efter före publicering.

Sedan 2007 finns det en lag (ett förtydligande av PUL) som säger att bilder får publiceras utan samtycke så länge bilden inte kränker personen som är på bilden. Detta sker genom en bedömning av hur känsliga uppgifterna är, i vilket sammanhang och varför de behandlas. Samt vilken spridning som de har fått.

Lagen säger att det är personen som publicerat bilden som är ansvarig för bildpubliceringen, inte hemsidan som man har publicerat den på.

När du laddar upp bilder på facebook klickar du i en ruta där du bekräftar att du har rättigheterna till fotot och att det inte strider mot användarvillkoren, detta innebär att du avsäger Facebook ansvaret för bilden.

Fotosidan om bildpublicering

Riktlinjer för bildhantering - (Bengtsfors kommun)

Text: Malin N, Lovisa K, Sofia C Sandberg, Rasmus. (Viss korrigering av Magnus och Martin Å)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar